Na een korte briefing waarin bleek dat twee deelnemers niet aanwezig waren zonder te hebben afgezegd werd de wedstrijd onder prima condities gestart. Het was zonnig met matige wind (de hele wedstrijd heb ik leeg of met slechts 17 gram gewicht gevlogen). Thermiek was in ruime mate aanwezig maar door de turbulentie niet altijd even gemakkelijk te vinden en in hoogte om te zetten.Begonnen werd met de oplopende taak waar bijna de gehele top goed doorheen kwam. Alleen Arjen en Goswijn raakten (veel) punten kwijt. Bij Goswijn was de oorzaak een mid-air met Bart waardoor van model gewisseld moest worden. Helaas koste dit net teveel tijd waardoor er voor de laatste vlucht 12 seconden te weinig werktijd overbleef. Dit kost bij deze taak meteen 260 punten.

De tweede taak was de all-up last down. Alex pakte me in de eerste vlucht 25 seconden af en de tweede en derde vlucht vlogen we beiden vol.
In de tweede groep vlogen Goswijn en Loet beiden onder erg moeilijke omstandigheden 3 keer de 3 minuten vol, hier werden Arjen, Peter en Theo niet vrolijk van.

De derde taak was de 5 minuten taak. In de eerste groep werden de 5 minuten door de meesten gehaald. De twee groep was er eentje waar nog lang over zal worden nagepraat. Na een minuut of 3 vliegen zaten Alex, Loet en Theo hoog en ver naar achteren (de bel dreef hard naar achteren omdat er een bui aankwam en het hierdoor harder was gaan waaien). Theo verliet als eerste de bel en vloog 4:38. Alex en Loet wilden beiden niet als eerste de bel verlaten (playing chicken) met de volgende consequenties:
- Alex kreeg storing en zag z’n Twister in de verte hard richting het bos duiken. Toen de kist weer reageerde wist hij deze met veel kunst en vliegwerk nog over de bosrand te krijgen maar had wel een buitenlanding.
- Loet zag z’n kist niet meer goed en verloor hierdoor zoveel hoogte dat het veld niet meer gehaald werd.
Resultaat een hele dikke 1000-der voor Theo en heel erg weinig punten voor Alex en Loet.
Na deze vluch werd de wedstrijd vanwege regen enige tijd stilgelegd. Dit gebeurde later op de dag nog een keer.

Rondes 4 t/m 7 verliepen zoals verwacht waarbij iedereen wel een of meerdere keren wat punten liet liggen. Door een goede laatste ronde van Loet greep Peter net naast de overwinning (Loet mijn dank hiervoor).

Helaas was er ook veel schade. Arjen beschadigde een vleugel tijdens een buitenlanding in een moestuin en een Twister ging stuk tijdens de start. Bij de mini’s lanceerde Jurgen zijn model door het landende model van Hans met een hoop brokstukken als gevolg.

Bij de F3K zat de top weer dicht bij elkaar. Peter eindigde op 2 en Loet op 3. Door een rekenfout mocht Goswijn de prijs van Loet in ontvangst nemen.

Bij de mini’s eindigde Frans op de eerste plek net voor Jurgen. Best of the rest was Jaap.
Uiteraard verwacht ik dat Frans en Jurgen volgend jaar hun kunsten vertonen in de F3K klasse.


Met dank aan de organisatie voor het mogelijk maken van deze wedstrijd en de gratis koffie.
Bas

 

De taken waren:
D.  Increasing time by 15 s - min 30 s - max 120 s
C.  All up, last down, seconds - 3 times max 180 sec
A.  Last flight max 300 sec     
B.  Next to last and last flight - max 240 sec
G.  5 longest flights- max 120 s
H.  1 - 2 - 3 - 4 minutes max flight, any order ( 4 best time )
F.  3 out of 6 max 180 s

Resultaten Winterswijk 2009