Assan hackmodule X8D

Naar 2,4 in drie kwartier Lachen   

 

 

 

Loet was de eerste F3K vlieger in Nederland die op het veld verscheen met een romp met snorharen. Ik was toch behoorlijk terughoudend. Waarom nu overstappen naar 2,4Ghz. Wat is er dan mis met de 35Mhz? Oke, oke, er gaat wel eens een kist de grond in maar dat is lang niet altijd te wijten aan de 35Mhz band. Het is immers ook zo makkelijk om storing te roepen.
Sinds ik met de combinatie MPX EVO en MZK ontvanger vlieg heb ik werkelijk geen tik meer gehad. Alles werkt gewoon perfekt. Dus waarom overstappen naar dat dure 2,4 Ghz dat nog maar eens moet bewijzen dat het echt storingsvrij werkt. Dat kan toch niet met die wijsvinger lange antenne? Tja, waarom ik dan toch die overstap gemaakt heb?

 

 

1. Geen geklier meer met kristallen wisselen.
2. Geen zware antenne achter uit de romp maar alles voor het zwaartepunt
3. Lekker altijd een vrij kanaal
4. Bij wedstrijden mag je je zender houden en kan je zorgeloos testen tussen de taken
5. Veel goede berichten van 2,4 vliegers
6. Teveel storingen gezien op de 35Mhz of het per ongeluk aanzetten van een bezet kanaal
7. Het is zo goedkoop :)
8. Beproefd concept van Assan op de MPX EVO

 

 

Tijdens het open Duits kampioenschappen in Nardt werd de 2,4 veel besproken. Alex verloor bijna twee kisten door onverklaarbare storing. Ik kon zelf de eerste wedstrijddag niet invliegen omdat mijn kanaal bezet was en kwam zo koud aan de start, en zo waren er veel argumenten om de overstap tgoch maar te maken. Zie ook het rijtje hierboven. Het is toch altijd weer die investering die zwaar weegt in je beslissing.
Op diverse forums las ik over de ombouw met behulp van een Assan module. Ook bij mij op de club wordt al met deze module gevlogen en hoor niets dan positiefs. Op het Duitse forum waren zelfs twee ombouwverslagen te lezen van een MPX Evo (mijn zender). Dat maakte de keuze allemaal wat gemakkelijker. En dan de prijs, Voor de Assanmodule zelf betaal je slechts 44 euro en de 7 kanaalsontvanger kost slechts 17 euro!!
Een geheel nieuwe speler op de Markt is Assan niet. In 2005 brachten ze de eerste 2,4Ghz modules op de markt.

Kan je voor dit geld wel wat verwachten en hoe simpel is de ombouw. Wel, hier het verslag.

  

Voor de interne ombouw heb ik de hackmodule 8XD gekocht en twee 7 kanaals ontvangers met lange antenne. De 8XD module is geschikt voor alle zender met PPM.
Allereerst wordt in de zender de HF-module verwijderd. Hierdoor komt de connectie vrij waar de hackmodule op aangesloten moet worden. Op de Evo is dit de 6-polige stekker waar we maar 3 polen van gaan gebruiken. Het eenvoudigst gaat dit door gebruik te maken van een grijze 5-polige MPX stekker.
Om deze stekker passend te maken boren we op de plaats van pin 5 een 2mm gat. Pin 2 en 6 worden niet gebruikt en die verwijderen we. Nu solderen we op pin 1 oranje(signaal), op pin 3 rood (voeding) en op pin 4 bruin (massa)
We drukken de stekker op zijn plaats en in de Evo past de module precies op de plaats van de HF module. Ik heb alleen de Led ietsje moeten buigen.
Rest nu alleen nog de antenne te plaatsen. Omdat ik de ombouw niet definitief wil maken ga ik geen gaten in de behuizing boren. Stel dat alles niet geod werkt en je wilt terug naar 35Mhz dan zit je met een beschadigde zender. Ik heb daarom de orginele antenne vervangen door de 2,4. De antenne van de Evo druk je er zo uit en de kabel van de hackmodule is net lang genoeg om de 2,4 antenne op die plek te monteren. Het vastzetten was even puzzelen. Ik heb ervoor gekozen de antenne in de behuizing te laten zakken en te fixeren met wat siliconenkit. Op die manier heb je een waterdichte bevestiging en met wat kracht trek je hem los en kan je zonder problemen indien nodig de orginele antenne weer terug plaatsen. Een klein schroefje om het kantelmechanisme van de orginele antenne vast te zetten bleek toch wel nodig.
Zo, en dat was het al. Het spannende moment van het aanzetten van de zender is daar. Krijgen we rook of hebben we alles goed gemonteerd. Met slechts 3 draadjes solderen kan er weinig fout gaan en ja hoor, bij het aanzetten een duidelijke piep en de led op de module brand kortstondig rood om vervolgens op groen te springen. Het werkt!!!

 

Nu de ontvanger op zijn plek.
Dat was wel een beetje schrikken. Die ontvanger is toch een maatje groter dan de MZK sexta mini die er in zet. Zwaarder is hij ook. Met 12,5 gram aardig aan het gewicht. De behuizing moet er maar af. Dit gaat eenvoudig door de 4 schroefjes los te draaien. De print is nog wel vrij groot maar slechts 2mm dik. De Afmeting van de kale print is 5 X 2,5cm. Krimpkous er om en het gewicht is gereduceerd tot 6,7 gram. Alles past nu mooi in de twisterromp. De antenne moet allen nog naar buiten worden gebracht. Ik heb gehoord dat de twee antennes het beste onder een hoek van 90graden konden worden geplaatst voor het beste ontvangst. In de handleiding van Assan wordt hier niet over gesproken.
Twee gaten in de zijkant van de romp waren snel gemaakt. Een dun aluminium buisje onder een hoek gebogen en tegen de binnenwand van de romp gelijmd en de antenne er voorzichtig doorgetrokken.
Nu moeten de ontvanger en zender elkaar nog vinden en dan op naar het veld. Het binden gaat erg simpel. Er wordt een stekker meegeleverd die een brug maakt tussen signaal van kanaal 1 en 3 op je ontvanger. Die prik je er in. Je zet je zender aan en beweegt kanaal 2 (bij mij up/down) een paar keer. De led van de hackmodule gat nu knipperen. Nu zet je de ontvanger aan en ook daar brand eerst een rode led. Als zender en ontvanger elkaar gevonden hebben gaat alles op groen.

Condensator. Bij de hackmodule wordt een condensator geleverd. Die dient als een soort UPS voor de ontvanger. Het kan zijn dat bij gebruik van stroomvretende digitale servo's de accuspanning onder de 3,6 volt zakt. Hier kan de ontvanger slecht tegen. Dat kan tot gevolg hebben dat de binding tussen zender en ontvanger wegvalt. Om dit te voorkomen kan je de condensator op een vrij kanaal prikken.
Wel vreemd dat deze condensator bij de hackmodule geleverd word en niet bij iedere ontvanger.
Ik heb hem niet gebruikt.

En dan de eerste tests. Assan schrijft het volgende over de reikwijdte.
De reikwijdte wordt beperkt door de ontvanger en voor de beschikbare ontvangers ziet dat er zo uit.
Alle ontvangers hebben volgens Assan een gegarandeerde range van 300 tot 800 meter. De ontvanger X8R heeft een range van 1000 tot 6000 meter en de X8R10 van 1000 tot 3000 meter!!!

Het ontvangst wordt minder bij natte weersomstandigheden en bij obstakels tussen zender en ontvanger. Zoals gebouwen en bomen. Mocht het model in het grensgebied komen dan gaat het model trager reageren wat de piloot de mogelijkheid geeft terug te vliegen.
Dat willen we wel eens zien!!

Ik heb de volgende testopstelling gebruikt.
Mijn dochter werd afgezet op mijn trainingsveldje met het model en ik heb met de auto steeds om de 100 meter een test gedaan.
De eerste stop na 200 meter onder de hoogspanningskabels. 100% ontvangs
Na 300 meter achter de hoogspanningskabels 100% ontvangst
Na 400 meter achter de hoogspanningskabels 100% ontvangst
Na 500 meter achter de hoogspanningskabels 100% ontvangst|
Na 600 meter achter de hoogspanningskabels 100% ontvangst
Na 700 meter achter de hoogspanningskabels kortstondig geen ontvangst en al snel 100%
Na 800 meter achter de hoogspanningskabels geen ontvangst

Dezelfde test nogmaals gedaan in het open veld zonder obstakels. Daar lag de grens bij 800 meter. Mijn dochter meldde via de telefoon dat er geen reaktie was. We hadden zender en model op 1 meter hoogte. Toen ik de zender boven mijn hoofd hield en zij de romp was er weer 100% ontvangst!!!

Wat direkt opviel is dat bij een verminderend of helemaal geen ontvangst er geen jutterende servos zijn. Alles is mooi stil.
De failsave is heel eenvoudig te programmeren. Bij een verlies van ontvangst gaan de roeren naar de uitslag zoals ze bij het aanzetten stonden.
Zet je zender aan en schakel de remkleppen in. Zet vervolgens je ontvanger aan. Zet alles in de vliegstand en schakel je zender eens uit en ja hoor, de kist gaat vol in de remmen.

 

 

Vandaag de eerste echte test gedaan. Vliegen!! Het was zo'n dag met 4bft en cumulus tot in de hemel. Dikke bellen dus en snel ver weg bij het draaien. Zeker 3 maal tot aan de zichtgrens gevlogen waarbij ik af en toe aan moest duiken om de kist weer te zien. Assan gaf geen krimp. Wat wil je nog meer.
Volgende week de test in een wedstrijd en ook daar verwacht ik geen problemen.

 

 

Conclusie:
De Assan laat zich werkelijk in 45 min inbouwen in de meeste zenders met PPM. Ik heb diverse berichten gelezen over ombouw van MX12, FF9, MPX3030, MPX Cockpit SX, MC24 en nog vele meer. Allemaal positief. Neem daarbij nog eens mee dat het hier om een uitgave gaat van module met ontvanger voor nog geen 65 euro!!! Voor het Minivliegen is er de 3,2 gram zware 4 kanaals ontvanger voor nog geen 15 euro.
Stroomverbruik:
Op moment van schrijven heb ik 4 uur gevlogen. De zender geeft een verbruik aan van 350Mah. Dat is dus nog geen 100Mah per uur. Dit is een bevestiging van wat ik ook al gelezen had. Voor mijn zender betekend dat dat ik minimaal 20 uur kan vliegen zonder te laden. Geen probleem dus.
Het stroomverbruik van de ontvanger vraagt wat meer aandacht. Deze is aanzienlijk hoger dan voorheen op de 35Mhz. Uit een test bleek dat bij gebruik van 4 X D47servo's 200Mah per uur is. Het is aan te bevelen zeker na ieder uur te laden. Velen van ons vliegen met de 340Nimh accus en zo hou je een veilige marge. Bij het gebruik van digitale servo's op de ailerons neemt het stroomverbruik zelfs nog toe en is het misschien zelfs beter al na 45min te laden of  over te stappen op 400Nimh.
Zelf testen met de eigen configuratie geeft natuurlijk het beste beeld.
Ik geef toe dat ik met die vier vlieg-uurtjes nog niet echt kan roepen dat het perfekt is. Eerst nog maar eens vliegen bij regen en mist en met veel zenders in de buurt. Maar tot op heden hoor je mij niet klagen
 

Meer info o.a. te vinden op
Assan       
HobbyKing      RcGroups