Foamcutter

Waarom moeilijk doen al het makkelijk kan

Je hebt van die dagen, dan heb je het helemaal gehad. Je moet weer een snijmal uitzagen en de moed zakt je weer in de schoenen. Je trekt een la open en ziet dat je de afgelopen jaren er al heel wat bij elkaar verzameld hebt. En ik heb wat een schuim gesneden. Holiday's aan de lopende band, delta's, vleugels enz enz.
Wil je een mooie mal hebben is het een kwestie van geduld met de figuurzaag uit printplaat netjes langs de lijntjes zagen en het laatste stukje met een vijl bewerken. Multiplex kan ook maar vind de printplaat toch wat mooier.
En dan heb je een setje bij elkaar, delen gesneden en dan toch had het wat dunner gemoeten of de neuslijst is net niet mooi genoeg. Moet je weer aan het zagen. Pfffffff.....
Nou, zo'n dag had ik, en vanaf dat moment heb ik mezelf voorgenomen nooit meer mallen te zagen en een foamcutter te bouwen. 

 

Doel
Doel was een cutter te maken die precies kon snijden voor een zeer lage prijs. Een kleine compacte cutter voor maximaal 50cm. Met dat formaat kan je kleinere modellen prima snijden en de DLG-vleugels zijn immers toch opgebouwd uit meerdere kleine delen. Komt bij dat mijn hobbykamer maar klein is en zo'n cutter aardig wat ruimte inneemt. 
De snijdraad wordt teven niet tussen de assen gespannen maar de assen geleiden de boog die er los op komt te liggen.  

 

 

Interface
Laat je niet verleiden door mooie kaartjes op internet met voeding, motoren en al. Neem van mij aan dat ik heel wat opties bekeken heb en zelf ook de misstap heb gemaakt door net iets anders te kopen dan het beproefd concept. Voor het snijden van vleugels is de software van GMFC al meer dan 10 jaar leider. Gilles Muller heeft niet alleen de software geschreven maar in samenwerkingsverband ook de interface ontwikkeld. Dit MM2001 board gaat al jaren mee en is eenvoudig van opzet. Een beetje hobbyist kan hem zelf bouwen. Mocht je de kennis en ervaring niet in huis hebben vind je onderaan dit artikel twee adressen waar je hem gebouwd en al kan bestellen.
De MM2001 kan motoren aansturen tot 50V. Hiervoor heb je dan wel een aparte voeding nodig. Het kaartje zelf werkt op 12V. Het kaartje heeft ook een output voor de snijdraad. Zowel handmatig kan je de temperatuur voor de draad instellen als met de software. Daarnaast zit er nog een resetknop op alswel een noodknop om de motoren te stoppen. Eigenlijk alles wat je nodig hebt. De software voorziet in de rest.
Niet verder zoeken dus en gewoon blind dit kaartje aanschaffen. 

De MM2001 wordt wel "kaal" geleverd. Dat betekend dat je er zelf een kastje omheen moet bouwen en de keuze moet maken of je de motoren met stekkers wilt verbinden of reschtstreeks aan de kaart wilt solderen.  Ik heb alles in een kastje gestopt. Kostte me wel enorm veel tijd. Meer dan 110 verbindingen heb ik zitten te solderen.

tl_files/Bouwverslagen/Foamcutter/MM2001print.jpg   

tl_files/Bouwverslagen/Foamcutter/MM2001.jpg

tl_files/Bouwverslagen/Foamcutter/MM2001ingebouwd.jpg

 

Motoren
Ook hier moet je niet te duur en te moeilijk denken. Voor ons formaat cutter, en dat mag best wat groter zijn als die van mij, kan je eenvoudig motoren van 2,95 euro p/st nemen. Om eerlijk te zijn heb ik geen eens andere kunnen vinden. De MM2001 werkt alleen met unipolaire motoren en die zijn niet altijd even eenvoudig te vinden. Volg ook hier mijn advies en wees niet net als ik eigenwijs door te denken dat het beter, mooier, sterker en beter kan.
Kijk ook voor de motoren op de links onderaan dit artikel.

 

 

Hardware
Hier ben ik echt de fout in gegaan wat me weken/maanden werk gekost heeft !!!!!!

tl_files/Bouwverslagen/Foamcutter/XYas2.jpgVeel eigenbouw cutters zijn gemaakt van laderails en hout. Daar zit veel speling in en om dat zo klein mogelijk te houden worden er daarom vaak meerdere railsen per as gebruikt. Zelf vind ik dat maar niks. Ik wil alle speling voorkomen voor een zo goed mogelijk snijresultaat. Lineaire lagers moesten er komen. En natuurlijk 16mm zilverstaal assen met ook nog eens mooie lagers om de transport-as te ondersteunen en dat alles kost wat meer maar het resultaat zou er dan ook naar zijn toch???? FOUT!!!!. Enfin met dank aan Frans had ik na enige tijd al het materiaal in huis om aan de slag te gaan. Laat ik het verhaal verder kort houden. Na weken denken, prutsen, gaten boren, enz enz was dit het resultaat. Ziet er leuk uit maar veel te lomp, zwaar en daardoor ook niet soepel genoeg lopend. Weken werk en een waardeloos resultaat. Dure materialen geven geen garantie voor een puik resultaat. Uithuilen en opnieuw beginnen.
Goed de aluminium profielen bekeken en wat gespeeld met een lagertje en idee twee was geboren. 

 

tl_files/Bouwverslagen/Foamcutter/IMAG0150 (Small).jpgtl_files/Bouwverslagen/Foamcutter/IMAG0151 (Small).jpgtl_files/Bouwverslagen/Foamcutter/IMAG0153 (Small).jpg

tl_files/Bouwverslagen/Foamcutter/IMAG0154 (Small).jpgtl_files/Bouwverslagen/Foamcutter/IMAG0159 (Small).jpg

tl_files/Bouwverslagen/Foamcutter/IMAG0160 (Small).jpg[nbsp]De 5mm brede lagers pasten precies in de aluminium profielen. Door de lagers in een driehoek te plaatsen had ik mooi twee als wielen en de derde om alles mooi op te sluiten en spelingvrij te maken. Het eerste testwagentje was eigenlijk best snel af en het resultaat gaf goede hoop. Daarop ook maar de tweede gemaakt voor de y-as. Die is iets kleiner omdat er minder krachten op komen. De 12mm bouten met sluitring in de eerste versie gaf niet het reslutaat wat ik voor ogen had. Op zoek naar wat anders. De oplossing werd uiteindelijk gevonden in een stuk taai kunststof waar ik een stuk van 12 mm dik uitzaagde. Hierin 12mm draad getapt en dat leverde een soepel lopend en spelingsvrije constructie.
tl_files/Bouwverslagen/Foamcutter/IMAG0158 (Small).jpg
Dit is het resultaat van idee 2. Ook dit werkt niet en bij het testen was ik ten einde raad. Wat gaat hier nu nog fout.
De motoren konden het gewoon niet aan. Ik zocht de fout steeds in de rail en had geen oog voor de spindel. Gevoelsmatig moeten de motoren het makkelijk kunnen doen. Tussen twee vingers draaiden de spindels heel soepel. Er kwam hulp uit Croatië. De spindels zijn veel te dik voor de motoren. Die kunnen maximaal 6 tot 8mm aan. De man heeft verstand van zaken. Heeft meer dan 30 cutters gebouwd voor prive en bedrijven. Alles wordt dus weer tot op het onderdeel gesloopt en op naar versie 3 pffff...................................

 

tl_files/Bouwverslagen/Foamcutter/versie 31.jpgtl_files/Bouwverslagen/Foamcutter/versie32.jpg

De spindels waren echt de boosdoenders . Hierboven zie je de opstelling van versie 3 met 6mm spindels. Deze RVS draadstangen zijn bij werkelijk iedere DHZ zaak te krijgen. HUBO, Gamma, Praxis enz. Eigenlijk is vrijwel alles voor het maken van deze cutter bij de lokale shop te krijgen. Zie verderop het boodschappenlijstje.
Al eerder aangegeven heb ik te lang  de denkfout gemaakt dat alles zwaar en dik moest om een spelingsvrije opstelling te krijgen.

 Software

volgt........

 Tips en reacties kunnen hier!!!!

Reactie door Vincent | 30-12-2010

De laatste hardwareversie ziet er goed uit. Ik ben zeer benieuwd naar het 2e deel van je verslag en vooral je ervaringen met de MM2001 aansturing in combinatie met de software.
Zelf ben ik een vergelijkbaar traject gestart maar dat ligt al 1 jaar stil. De hardware is gereed en loopt redelijk soepel maar de electronica is nog een open einde.
Wat ik vooral mis aan informatie als ik op de diverse forums kijk is de nauwkeurigheid van het eindresultaat. Enerzijds is er de hardware die altijd wat onnauwkeurigheid met zich meebrengt. Anderzijds is er ook het snijproces zelf dat vrij gevoelig is voor:
temperatuur en snelheid
naloop van de snijdraad
schuim
Een paar tienden millimeter heb je zo te pakken. Het zou mooi zijn als je hier iets in het vervolg verslag over zou kunnen zeggen. Deze oproep geldt voor een ieder die hier op basis van ervaring en metingen iets over kan zeggen.
Ik zou graag met je in contact komen. Mijn contactgegevens zal ik achterlaten bij de beheerder van deze website.

Veel succes verder.

Vincent

Reactie door gilbert | 29-01-2011

Waar is de MM 2001 kaart te koop,
hoe ver sta je inmiddels met uw cnc cutter?
ik ben ook reeds een jaar op het verkeerde pad, werk met foamworks, en een sturing van Daemen cnc maar de motoren krijgen de zaak gewoon niet rond, terwijl met de hand alles heel soepel loopt, misschien dat ik ook maar eens een poging doe gelijkaardig als u,
succes verder

mvg
gilbert

Reactie door Theo | 29-01-2011

Gilbert,


In ben bijna dagelijks aan het snijden met de cutter. Hij werkt inmiddels voor 95% perfekt. Waarom niet 100%???
Wel, ik heb in het schuim op de rechter y-as nog hele kleine rimpels. Bijna niet te zien maar wel te voelen. Ik wil het gewoon perfekt hebben. Daarom heb ik nog een paar lineaire lagers in de bestelling voor de y-assen. Als alles 100% werkt en ik tijd heb ga ik het verslag op F3K afmaken.
Nu de cutter al goed werkt heb ik daar geen tijd meer voor

Het MM2001 boardje heb ik in België gekocht. Netjes gesoldeerd en werkt prima.
Je kan het bestellen bij: http://www.decoupecnc.be/

Ook GMFC is een heerlijk programma. Werkt goed en je hebt ontzettend veel mogelijkheden. Denk niet dat je alles in 1 keer goed hebt want in het begin is het veel snijden en afstellen. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het wel

Reactie door gilbert | 30-01-2011

Hoi,
moet er aan de interfase geprogrameerd worden, of is het een kwestie van aansluiten en het boeltje werkt?
als ik uw print zie en deze van de vermelde site zie ik onderscheid, ?
hopenlijk heb je uw cutter snel voor 100% draaiende

vgr
Gilbert

Reactie door Theo | 30-01-2011

Tussen de print van mij en die op de site getoond wordt zit geen verschil. Ik weet dat er een paar jaar geleden een kleine update geweest is. Slechts een paar componenten zijn gewijzigd.
Het boardje is geprogrammeerd. an jou de taak alle kabels aan te sluiten en het zou moeten werken. Op de site van Pierre welke ik hierboven genoemd heb staat veel info over hoe welke motoren aan te sluiten en als het niet mocht werken waar het aan zou kunnen liggen. Ik had in het begin het probleem dat de computer het boardje niet herkende. Er bleek een los contact op de print te zijn. Pierre heeft dat keurig verholpen.

Reactie door gilbert | 30-01-2011

Hoi,
wat is ongeveer de snelheid van de voortgang van de X-as?
kan je de snelheid met de software opvoeren,?
ken je het koppel van uw stappenmotor? gebruik je nu de gewone rvs draadstangen van M6?
mvg
Gilbert

Reactie door gerhard | 26-10-2011

Hi Theo,

ziet er professioneel uit! Ben benieuwd waar je de motoren hebt gekocht. de mm2001 kaart heb ik inmiddels opgebouwd.

gr

Gerhard

Reactie door Ronald Gilissen | 05-08-2015

Theo,

Ik heb plannen om zelf een gelijkaardige machine te bouwen,
maar wel iets groter van afmetingen.
kan je me vertellen waar je de aluminium profielen, waarin de kogellagers zo mooi passen, hebt kunnen vinden?