Dyneema

Dyneema is een kunstofvezel met een zeer hoge trekkracht

Dyneema gebruiken wij DLG'ers voor de aansturing van hoogte en richtingsroer. Voor richting wordt steeds meer 0.2 of 0.3mm staaldraad gebruikt. Voor hoogte toch nog steeds dynema.

Dyneema is een enorm sterke geweven lijn, heel glad en daardoor moeilijk te knopen. Een lijn van slechts 0.2mm dikte heeft al een trekkracht van ruim 20kg. Daarnaast heeft Dyneema heel weinig rek en dat is heel belangrijk!!
Je wilt je roeren zo strak mogelijk aansturen toch? Tevens is het niet gevoelig voor water en UV straling.

Dyneema hoeft niet over de gehele lengte in de romp door een mantelbuis te lopen ter bescherming. Wel op die plaatsen waar het mogelijk langs een scherpe rand loopt zoals op de plek waar de lijn de romp verlaat. Zorg op die plek bv voor een klein stukje teflon buis. Dyneema is dan wel loeisterk maar met een scherp mes is het eenvoudig te snijden.

Er bestaat ook weefsel waar Dyneema in verwerkt is. Dit is ongeschikt voor ons om te verwerken. Het neemt namelijk vijwel geen epoxy op.

Dyneema is verkrijgbaar bij hengelsport-winkels. Sportvissers gebruiken het veel. Het is in vele diktes verkrijgbaar. Met een rolletje van 100 meter en 0.2mm dik kan je de rest van je DLG carriere vooruit.