Taranis de ideale zender ??

Een zender hoort erbij natuurlijk. Voor DLG is een simpele 4 kanaals zender vaak toch onvoldoende. Minimaal 3 vluchtfases moet je in kunnen stellen. Start, cruise en thermal. Daarnaast wil je Brake, snapflap, timer. Dan kom je met een 100 euro instap zender niet weg. Tot voor kort was dan bv een MPX Cockpit of de Evo, een Spectrum DX8, Graupner MX16 toch wel het minimum. Voor een standaard set van zender en twee of drie ontvangers was je dan toch snel een aardig kapitaal kwijt. Tot voor kort, want sinds juli 2013 is daar de FrSky Taranis!!!! Voor 175 euro heb je een zender die alles kan wat je maar kan verzinnen. Dat is incl koffer, nekband en lader. Deze zender heeft zoveel in huis, is in korte tijd zo geliefd geworden dat er wachtlijsten zijn bij dealers en alles in no time is uitverkocht. Dat is op dit moment nog het enige nadeel. Er is gewoon haast niet aan te komen. Ander voordeel is de prijs voor de ontvangers. Voor 15 euro heb je de 4 of 6 kanaals ontvanger met telemetrie. Dit alles opgeteld lijkt het toch de idelale zender voor vele instappers en gevorderde piloot.

 

Doordat de software van deze zender open source is zal er met regelmaat nieuwe firmware uit komen. Dit zal je zelf als je wil moeten installeren. Eigenlijk kan je de hele zender naar je eigen hand zetten en dat moet je willen en durven. De nieuwe generatie die opgegroeid is met mobieltjes en pc's zal dat geen probleem zijn. Voor de oudere garde kan dit een drempel zijn.

Om verder in te gaan op deze zender is onnodig al was het wel in eerste instantie mijn bedoeling, echter is er al zoveel over geschreven door mensen dier veel meer verstand van hebben dat ik niet verder wil gaan tot het vermelden van enkele waardevolle links.

FrSky

Testrapport  RC Model reviews

Zeeeer uitgebreide handleiding

 

 

Taranis language pack NL

download here