Swalmen 2008

 

Zoals gebruikelijk in Swalmen een perfect georganiseerde wedstrijd. Hopelijk zijn we volgend jaar weer welkom.

Ook de omstandigheden waren zoals we gewend zijn in Swalmen: turbulent, erg instabiele bellen en de geniepige daalwinden. Dit maakte het tot een lastige wedstrijd waar je erg makkelijk punten kon verliezen.

Iedereen heeft wel zijn “momentjes” gehad. Mijn dieptepunt was de eerste all up last down taak.
De eerste vlucht ben ik naar achteren gevlogen. Ik kwam licht stijgen tegen wat ik snel kwijt was met kort daarop de landing. Loet lukte het wel om in hetzelfde gebied wat te klimmen maar dreef erg hard af naar de zijkant van het veld. Zijn inspanning werd “beloond” met een buitenlanding door een daalwind. Arjen was naar rechts voor gevlogen en vond daar goede lucht die hem de 3 minuten opleverde.
Vol goede moed aan de tweede vlucht begonnen, weer naar achteren gevlogen, alleen maar dalen tegengekomen en ik lag weer snel beneden vergezeld door Loet. Gelukkig vond Arjen rechts voor weer een bel zodat ik nog wat tijd had om met Loet te bespreken hoe leuk deze hobby eigenlijk is.
De derde vlucht lanceerde Loet niet alleen zijn model maar ook zijn zender. Desondanks haalde hij de drie minuten. Dit alles scheen erg spectaculair te zijn maar ik heb dit gemist omdat ik zelf te druk bezig was een daalwind te decentraliseren hetgeen niet lukte. Als je een ronde verknalt dan maar goed!!!

Bij Peter ging het de 5 minuten vlucht mis. Zijn eerste start wist hij er naar de toen heersende omstandigheden een knappe 3 minuten te halen. Met nog genoeg werktijd over voor een 5 minuten vlucht is besloten om niet meer over te gaan. Helaas werden de omstandigheden net iets beter waarin het Goswijn en mij lukte om de 5 minuten te halen. Hierbij zat ik na 3 minuten onder de bosrand maar met hulp van wat thermiek en 12 graden v-stelling lukte het toch om weg te komen.
Achteraf (altijd makkelijk) had Peter beter kunnen herstarten. Voordeel is dat je de regie in eigen handen hebt en je niet afhankelijk bent van het falen van de concurentie.

De uitslag.
Fraaie overwinning van Goswijn waarmee we dit jaar al 4 verschillende winnaars hebben.
Loet heeft het NK voor de mini’s binnengehaald en voor de 1,5 meter klasse is de beslissing nog niet gevallen...........

Bas Breijer