Nijmegen 2008. Spannend tot op het laatst


De laatste wedstrijd dit jaar en wat voor één. De strijd tussen Bas en Alex werd hier gestreden. Beiden konden Nederlands Kampioen worden. Ook de plaatsen eronder waren nog niet zeker, en bij de jeugd hadden Rob en Robert kans op de eerste plek. Een uitzondering vormde de mini's. Daar was Loet door het winnen van de eerste 4 wedstrijden al Kampioen.

Nijmegen werd weer eens anders dan anders. Nu eens geen hei, lichtmasten of een mooi gemaaid veldje maar bij de boer op het land bij de koei'n.  Tussen de flinke pollen gras en de verse vlaaien werd er gesmeten achter een boerderij in Middelaar. Naast "camperen bij de boer" is er zo het nieuwe fenomeen "vliegen bij de boer" ontstaan.

Veel deelnemers dit keer en zelfs 4 nieuwe gezichten. Super!

Het veld had wel enkele beperkingen zo werd tijdens de briefing vermeld. Er mocht niet over de weg gevlogen worden en ook boven de boerderij was verboden vlieggebied. In de middag zou er ook nog boerengolf gespeeld worden op het weiland naast ons wat ook dat tot verboden gebied maakte.
Tijdens deze briefing werd afgesproken dat de wedstrijd mee zou tellen voor het NK als er 4 rondes of meer gevlogen zouden worden. Dit omdat er slecht weer voorspeld was later die dag.

Na ronde 4 was er een pauze en bleek het noodzakelijk de regels iets aan te scherpen. Met regelmaat werd er gevlogen boven het vorboden gebied. Het was ook erg verleidelijk omdat de wind en de bellen allemaal die kant opgingen.
Wedstrijdleider Eric kwam na overleg met de jury met de mededeling strenger op te zullen treden bij het overvliegen van de verboden gebieden. Na een waarschuwing moest de vlieger duidelijk zijn koers wijzigen en het gebied uitvliegen. Werd dit niet binnen de 20 seconden gedaan volgde een penalty van 100 punten.
Er zijn geen penalty's uitgedeeld maar wel menig waarschuwing.
In deze pauze kwam de boerin met een kruiwagen soep en knakwordt brengen. Fantastisch.


Hoe verging het de vliegers.
Bas vloog een constante wedstrijd en zijn laagst tellende score was 929. Alex liet net iets teveel liggen door in twee ronden een kleine 800 punten te halen. De NK-titel ging dan ook naar Bas.
Met 4 duizendpunters nestelde Loet zich op een tweede plaats in de wedstrijd.

Bij de mini's was Jurgen te sterk voor de rest. Gedurende de middag kregen de mini's het zwaar door de in kracht sterker wordende wind.

Nieuwkomer Wim kwam helaas niet aan vliegen toe. Voor de eerste taak had hij een defecte aansturing gevolgd door een ontvanger die niets deed. Dit werd opgelost in de pauze maar tijdens het invliegen ging het weer mis. Volgend jaar beter.
Jeugdvlieger Rob was apetrots op een 4 min vlucht. Helaas gevolgd door een buitenlanding
Arjen struikelde voor aanvang van de wedstrijd over het lint bij een worp. Gevolg een erg pijnlijke schouder. Arjen beterschap.
Ton had storing en parkeerde zijn kist ver buiten het veld. Gelukkig zonder schade.

Ongetwijfeld zijn er meer opmerkelijke momenten geweest maar die zijn me dan ontgaan. Naast het vliegen en timen is er weinig tijd om in alle rust de wedstrijd te volgen.

Na 8 gevlogen rondes volgde de prijsuitreiking in de kapschuur op het erf. Onder het genot van een drankje werden hier door de wedstrijdleider de prijzen verdeeld.
Helaas bleek ook bij deze wedstrijd weer hoe moeilijk het is om de score's foutloos te verwerken. Een 8 werd gelezen als een 3 wat toch wel wat gevolg had voor de einduitslag. Dit werd een dag later rechtgezet.

Op naar het NK2009!!