F3K??

(Uit het F3K handboek)

F3K: Wat is dat?


F3K is natuurlijk de mooiste (modelvlieg)sport ter wereld en een stukje daarboven! Maar nu even serieus, wat is dat eigenlijk?

F3K is de wedstrijdklasse in de modelvliegsport waarbij er met de hand gelanceerde, afstand bestuurbare zweefvliegtuigen worden gevlogen. Deze modellen heten ook wel DLG, oftewel Discus Launched Glider (vrije vertaling: zweefvliegtuig dat d.m.v. een discus worp wordt gelanceerd). Deze modelvliegsport is wereldwijd steeds populairder vanwege de eenvoudige, pure manier van vliegen. Het enige wat je nodig hebt is een vliegtuig, een zender, voldoende ruimte en je kunt vliegen!

Nog leuker wordt het als je dit met een paar vliegmaatjes samen doet, want dan ontstaat er al gauw een wedstrijdje wie er het langst boven kan blijven. Maar hoe doe je dat dan?

De truc is om warme opstijgende lucht te vinden; thermiek. De modellen waar F3K’ers mee vliegen zijn zo licht dat elk kleine beetje lift voldoende is om hogerop te komen, maar het is een hele kunst om in de goede lucht te blijven! Een gemiddeld model met een gemiddelde piloot kan na een worp zonder thermiek ca. 1:30 tot 2:00 minuten in de lucht blijven. Met thermiek kun je echter heel lang boven blijven, tot je accu leeg is!

Om toch een beetje vorm te geven aan de wedstrijddrang van menig vlieger is de F3K-klasse in het leven geroepen. Het F3K is een officiële wedstrijdklasse die vanuit de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) wordt georganiseerd. De Fédération Aéronautique Internationale (FAI) beheert de internationale regels en taken voor deze wedstrijdklasse.