Lipo en voltagebooster voor lang vliegplezier

Een betrouwbare  accu die weinig ruimte inneemt, weinig weegt en ook nog eens een hoge capaciteit heeft. Op zoek naar het schaap met 5 poten?? Vroeger misschien ja, maar de laatste jaren is daar het toverwoord "lipo"

Over deze accu hoef ik denk niet veel te vertellen. In rap tempo heeft de afgelopen 10 jaar de Nicad plaatsgemaakt voor de Nimh en de grootste stap was wel die naar de Lipo en wie kent ze niet.
Ondanks de enorme voordelen van de lipo werd/wordt er toch nog steeds veel de Nimh als ontvangst accu gekozen bij de DLG's. Bij de Mini's met slechts 2 servo's zie je al een tijd de lipo als accu. Bij de F3K nog maar kort of weinig. Dat heeft denk ik als reden dat de 3,7V die een enkele cel levert te weinig is voor de 4 servo's. Veelal ook nog digitale servo's die gewoon veel stroom nemen in verhouding tot de D47.  Met de intrede van de 2,4Ghz het afgelopen jaar is het stroomverbruik veelvuldig ter sprake geweest. De 2,4Ghz ontvangers nemen ook weer meer dan hun voorgangers. Er is dus behoeft aan veel powerrrrrr :)

Zelf is het me 1 keer overkomen dat een nimh cel kapot ging vlak voor de start van een taak. In dat geval is je hele pakket dood. Ook een slecht kontakt tussen de cellen in een pakketje heeft me al eens bijna een kist gekost.  Met de opstelling die ik hier verder ga beschrijven is dit uit de wereld.

De vliegers die al met lipo vlogen gebruikten een schakeling die de output van hun 2S pakket terugbracht van 7,2 naar 5 volt. Dat is een veilige spanning voor de ontvanger. Een nadeel is dat als je veel capaciteit wil je al naar 400Mah lipo's moet en ook nog eens vastzit aan een 2S pakket. Dat past vaak al niet meer voor in de neus. Bij het omzetten van de 7,2V naar de 5V wordt als het ware de overspanning ook nog eens opgefikt en dat is nutteloos verlies. Zo ga je als het ware weer terug van de 400Mah richting de 350Mah wat de gebruikelijke Nimh ook levert. Er zijn schakelingen op de markt die tevens de spanning van de lipo's in de gaten houdt en een signaal geeft als deze te laag wordt. Een lipo kan er slecht tegen als de spanning onder de 3V komt. Deze schakeling vind ik persoonlijk erg duur.

Kan het niet anders?? Ja, toch wel. Er is een Voltagebooster op de markt. (oa hier verkrijgbaar) Dit is een kleine schakeling van zo'n 3 euro die het voltage van een lipo opschroeft van 3,7 naar 4,8 volt. Kijk, daar kunnen we wat mee. Ik ben geen techneut een waag me ook niet dieper op de getalletjes in te gaan. Iemand met verstand van zaken heeft wat metingen gedaan en plaatse het volgende op internet

voltagebooster test
With a 4 ohm resistor on the output and varying the input voltage with a good power supply, the following was recorded:
Input V___Output V___Output I___________
__4.2_______4.72_______1.11_____________
__3.7_______4.56_______1.08_____________
__3.4_______4.47_______1.05_____________
__3.2_______4.35_______1.02_____________
__3.0_______4.20_______1.00_____________
__2.8_______3.95_______0.94_____________
__2.6_______3.50_______0.82_____________

Bij 3,7V van een lipo dus een output van 4,56V bij 1.08Amp.

De kleine 360Mah lipo's zijn zo klein dat ze perfect in een DLG neusje passen. Een pakketje van 3 van die cellen parallel geschakeld zou dus een capaciteit leveren van 1080Mah!!! Zo, das nog eens lekker lang vliegen op 1 pakketje Lachen
Snel aan de slag:

 

Als eerste even de Voltagebooster bekijken. De gehele schakeling met kabels en al weegt slechts 3,5 gram. We ontdoen hem even van z'n jasje en halen direkt het overtollige signaalkabeltje weg. Dat scheelt weer.
tl_files/Bouwverslagen/Voltagebooster/IMG_0668.JPG  tl_files/Bouwverslagen/Voltagebooster/IMG_0670.JPG  tl_files/Bouwverslagen/Voltagebooster/IMG_0670.JPG

Het 3S1P pakketje laden we eerst op en balancen het even zodat iedere cel mooi op gelijke spanning is. Voorzichtig halen we de krimpkous van het pakket en solderen de cellen los van elkaar en verwijderen de balancer-stekker. De cellen zijn onderling met elkaar verlijmd door middel van een stukje dubbelzijdig tape. Je kan ze eenvoudig van elkaar afhalen door te draaien en niet te trekken.

tl_files/Bouwverslagen/Voltagebooster/IMG_0674.JPG  tl_files/Bouwverslagen/Voltagebooster/IMG_0675.JPG  tl_files/Bouwverslagen/Voltagebooster/IMG_0677.JPG

Nu zetten we ze mooi in polonaise. We maken ongeveer 1cm blank van de powerkabel en solderen di dan over alle drie de + en vervolgens de - polen. Tapje over de polen, krimpkous er omheen en klaar. Zie de foto voor het vergelijk tussen het oude Nimh pakket en het nieuwe lipo-pakket. Qua formaat even groot,  echter veel meer power. Geen vervelende zelfontlading en mocht er eens een lipo kapot gaan is er geen vuiltje aan de lucht. Dan voorzien de andere twee de apparatuur aan boord van spanning. De lipo's laten zich ook nog eens veel eenvoudiger solderen maar mocht er toch een soldering los gaan dan nog is er niets aan de hand.

Doordat het pakket even groot is als zijn voorganger laat hij zich moeiteloos plaatsen in het vooronder. Qua gewicht is deze opstelling 3 gram zwaarder. Dat is incl de Voltagebooster.
Rest nog een praktijjktest en die heb ik inmiddels een jaar lang kunnen doen. In één woord "Super" Je hoeft je, doordat er geen zelfontlading is, geen zorgen te maken dat als je de kist een paar weken niet gebruikt je eerst moet bijladen. Twee hele middagen vliegen op 1 accu is geen enkel probleem. Momenteel vlieg ik met een 2 en een 3 cel accu en laad vaak na een lange vliegsessie omdat mijn gevoel zegt dat de accu wel bijna leeg moet zijn. Uit de laadwaarden zie ik dan dat ik nog heel lang door had kunnen vliegen. Ook bij wedstrijden hoef je nooit meer tussentijds te laden en kan je in principe de lader thuislaten. Kortom, een aanrader.

  tl_files/Bouwverslagen/Voltagebooster/IMG_0679.JPG  tl_files/Bouwverslagen/Voltagebooster/IMG_0680.JPG

 

Theo